Kako da proverite da li je neki web site responsive?
Prosto, unesite URL sajta na ovu adresu.

Drugu kontrolu možete uraditi na ovom linku.
Prosto, unesite URL sajta na ovu adresu.

Responsive Design Checker je prvobitno kreiran 2012. godine kao vežba za programere Media Genesis -a da vide da li mogu da naprave alat koji bi se mogao koristiti za testiranje veb stranica na mobilnom dizajnu. U osnovi, programeri su želeli da vide koliko se određene veb lokacije mogu prilagoditi kada se gledaju na mobilnom uređaju (poput telefona), a ne samo na radnoj površini računara. Kako se ispostavilo, bio je to sjajan pogodak! Ali ne nužno sa programerima. Korisnici veba koji se ne razvijaju više su cenili Responsive Design Checker jer je mogao da utvrdi da li će veb lokacija biti odzivna dok je u mobilnom formatu. Kasnija ažuriranja sistema napravljena su 2015. godine kako bi uključile različite unapred podešene veličine ekrana, kao što su 27-inčni Dell Monitor U2711, 17-inčna radna stanica, 15-inčni Macbook Pro, 11-inčni Macbook Air i portret i pejzažni režimi Apple -ovih iPad -a i iPhone -a i Nekus7. Zašto je danas potrebna Responsive Design Checker? Odgovarajući dizajn = dobro korisničko iskustvo. Dakle, ako želite da svojim korisnicima pružite dobro iskustvo (bez obzira sa kog uređaja pristupaju vašoj veb lokaciji), biće vam potrebna responzivna veb lokacija. Da ne spominjemo, upotreba mobilnih uređaja čini samo oko 50% ukupnog prometa veb lokacije, pa je od suštinske važnosti da vaša veb lokacija ne samo da može da ispuni zahteve korisnika, već i da se prilagodi bilo kom ekranu uređaja. Tu dolazi Responsive Design Checker. Možete otkriti kako vaša veb lokacija izgleda na različitim ekranima, uključujući stone računare, laptopove, tablete i pametne telefone. Jednostavno upišete svoj veb domen i pritisnete „enter“.
 

O ‘Am I Responsive’ sajtu

Vežba koja štedi vreme od Justina Averija za RVD Veekli Nevsletter

On snima mnogo snimaka ekrana različitih tačaka  uređaja radi responzivnog dizajna i potrebno mu je neko vreme da ih pripremi. Ovi alati mu omogućavaju da brzo dobije ono što mu treba, i nada se da mogu biti korisni za prikazivanje vizuelnijim vašim klijentima kada mislite o responzivnom dizajnom i kada je paket proizvoda je spreman.

Ovo nije alat za testiranje, zaista je važno da to radite na pravim uređajima. Ovo je umesto toga alat za brze snimke ekrana (za mene) i za vizuelno omogućavanje ljudima da „dobiju“ ono o čemu se dogovarate na sastancima sa klijentima.

Postoji još i treća odlična opcija, svima koji koriste Chrome pregledač, ja ga ne koristim, moj omiljeni je Firefox 🙂

Pomoću Google Chrome -a proverite da li je veb lokacija responzivna:

1. Otvorite veb lokaciju koju želite da testirate na kartici Google Chrome. …
2. Desnim tasterom miša kliknite na sred-srede web stranice da biste otvorili meni.
3. Nakon što se meni otvori, kliknite na “Inspect”.
4. Zatim kliknite na „Prebaci traku sa alatkama uređaja“.

Na slici desno je prikaz šta sve možete da birate. Kliknite na sliku da vidite punu veličinu.

Za više saznajte i na linku W3Schools, odličan sajt za učenje sbega što poželite, besplatno.

Sve u svemu, igrajte se istražujući, budite radoznali i bićete uspešni! 

Scroll to Top