***tekst u radu

transliteracija i ispravke , izvor

nastavak sledi 

Sadržaj-otvori linkove ->

Најчешће грешке 2021. у ВордПрес-у

Понекад су предузећа која постављају своје ВордПрес веб локације толико усредсређена на усклађивање текста, слика и боја са смерницама свог бренда да се могу оставити неприпремљена за грешке које могу утицати на функционалност веб локације. У овом водичу ћемо детаљније погледати неке уобичајене грешке у ВордПрес -у. Могућност идентификовања и отклањања ових грешака осигураће не само да имате добро дизајнирану веб локацију оптимизовану за корисничко искуство, већ и да се може покренути на време.

Ево листе неких од најчешћих грешака у ВордПрес -у. Кликните на било коју везу да бисте прешли на решење.

 1. Нема прављења резервне копије ВордПрес -а
 2. Коришћење теме која није прилагођена мобилним уређајима
 3. Одабир јефтиног ВордПрес домаћина
 4. Коришћење превише додатака
 5. Додаци се не ажурирају
 6. Брисање базе података ВордПрес
 7. Не ажурирате језгро ВордПресс -а
 8. Ажурирање вашег ВордПресс -а у погрешно време
 9. Не користите подређену тему
 10. Не деинсталирање некоришћених додатака
 11. Не компримује слике
 12. Не разумете основни СЕО
 13. Не инсталира Гоогле Аналитицс
 14. Тестирање промена на веб локацији уживо
 15. Мења се структура сталних веза, а не 301инг
 16. Давање администраторских привилегија корисницима (немојте)
 17. Блокирање претраживача (без индексирања)
 18. Заборављање ВП кеширања
 19. Коришћење „Админ“ као имена вашег корисничког налога
 20. Оставите коментаре отвореним
 21. Неразумевање категорија у односу на ознаке
 22. Не отпрема се фавицон
 

1. Не правите резервне копије ВордПресс -а

Корисници ВордПресс -а који не праве резервну копију својих података подложни су губитку. Све на мрежи може се изгубити због људских грешака, крађе, покушаја хаковања и других ситуација. Губитак података може учинити вашу веб локацију неупотребљивом, а ако немате резервне копије, опоравак података веб локације могао би бити немогућ задатак.

Када се подаци веб локације не могу вратити, то значи да ћете трајно изгубити сав свој вредан садржај. Мораћете да почнете испочетка – не само са производњом садржаја, већ и са изградњом саобраћаја и ауторитета домена.

Не брините – решење овог проблема је једноставно постављање аутоматских резервних копија. Можете изабрати неколико додатака за резервну копију ВордПресс -а. Популарни додаци укључују БацкупБудди, УпдрафтПлус и БацкВПуп.

Проверите да ли додатак за резервну копију који инсталирате дозвољава аутоматско прављење резервних копија и уверите се да чувате резервне датотеке на удаљеној локацији, а не на серверу за веб хостинг. Чување резервних копија на серверу значи да их нема ни ако изгубите податке са веб локације. Уместо тога, чувајте своје резервне копије помоћу услуге складиштења у облаку, попут Дропбок -а, Мицрософт ОнеДриве -а или Бок -а. Већина додатака такође омогућава аутоматско складиштење резервних копија на удаљеној локацији.

 

2. Коришћење теме која није прилагођена мобилним уређајима

Тема која није прилагођена мобилним уређајима односи се на ону која се не мења тако да лако функционише док неко прегледа вашу веб локацију на таблету или мобилном уређају. Ако ваша веб локација не реагује на већину прегледача и величина екрана, могли бисте изгубити веб промет који долази са мобилних уређаја. Мало је вероватно да ће ови посетиоци покушати да погледају вашу веб локацију са другог уређаја ако први пут нису имали добро искуство.

Срећом, већина тема ВордПресс -а прилагођена је мобилним уређајима. Гоогле такође нуди брз и једноставан алат за спровођење „ тестирања прилагођеног мобилним уређајима “ са вашим УРЛ-ом. Пошто је то ваша веб локација, обавезно тестирајте да ли добро реагује на екране мобилних уређаја. Такође, проверите да ли постоје застарели додаци или лоши прекиди кода, јер то може утицати на одзив ваше веб локације.

 

3. Избор јефтиног ВордПресс хоста

Постоје начини да уштедите новац при изградњи ВордПресс веб локације , али одабир бесплатних или јефтиних ВордПресс хостова није увек један од њих, јер они можда не нуде исту сигурност и функције као и скупљи сервери за веб хостинг.

Приликом одабира провајдера хостинга веб локација, узмите у обзир функције које су вам важне, као што су техничка подршка, безбедност, време учитавања и аутоматско прављење резервних копија. Истражите и упоредите провајдере пре него што поставите своју ВордПресс веб локацију.

Као што је већ речено, аутоматско прављење резервних копија је важно како не бисте изгубили податке са веб локације. Безбедност и техничка подршка ВордПресс -а су такође критични јер не желите да изгубите своју веб локацију због хакера или сопствених грешака.

Такође, обратите пажњу на време учитавања јер то може утицати на ваш веб саобраћај, а многи посетиоци ће напустити веб локацију ако се не учита брзо. На тржишту постоји много веб домаћина, па одвојите време да прегледате различите веб хостинг компаније како бисте одабрали најбоље опције за своје потребе.

 

4. Коришћење превише додатака

Додаци за ВордПресс су важни за одржавање ваше веб странице. Нуде много различитих решења, од сигурносних додатака до додатака за обрасце за контакт. Иако се додаци могу показати као веома ефикасни у покретању ваше веб локације, коришћење превише њих може довести до различитих проблема, укључујући пробоје безбедности, рушења веб страница и споре брзине учитавања.

Да бисте избегли ове проблеме, препоручује се да инсталирате само оне додатке који су вам апсолутно потребни. Иако не постоји утврђено правило о идеалном броју додатака, добро је правило инсталирати само оне реномиране који доносе највише користи вама и посетиоцима ваше веб локације. Ево неких критеријума које можете користити за верификацију додатка:

 • Проверите последње ажурирање додатка. Ако је последње ажурирање било пре више од годину дана, застарело је, па га немојте инсталирати. Потражите додатке који се ажурирају недељно или бар месечно.
 • Проверите укупан број преузимања и прочитајте рецензије. Већину времена можете пронаћи угледне додатке са хиљадама преузимања и најмање четири звездице.
 • За опис сваког додатка проверите картицу „Подршка“. Потребна вам је подршка ако се појаве проблеми са додатком. Ако вас картица не одведе на форум или страницу за подршку, немојте преузимати додатак.
 

5. Не ажурирају се додаци

Застарели додаци могу изазвати разне проблеме. Од рушења сајта до успоравања брзине веб странице, оштећени додаци такође могу угрозити безбедност ваше веб локације. Програмери објављују редовна ажурирања која садрже кодове за отклањање рупа у безбедности додатака. Због тога је добра идеја ажурирати додатке чим буду објављени. Можете их пронаћи у одељку „Ажурирања“ на вашој контролној табли. Такође би требало да проверите да ли се одређени додатак може поставити за аутоматско ажурирање.

 

6. Брисање базе података ВордПресс

Ваша ВордПресс база података садржи сав ваш садржај и поставке, плус коментаре, везе и постове које су посетиоци поставили на вашу веб локацију или блог. Иако постоје неки случајеви у којима би можда имало смисла избрисати базу података, немојте брисати базу података ВордПресс -а без провјере да ли имате сигурносну копију. Ово је изузетно важно ако случајно избришете базу података, јер тада можете опоравити своје податке из најновије резервне копије.

Да бисте обновили избрисану базу података из резервне копије, можете користити програм пхпМиАдмин са вашег сервера за веб хостинг. Ако то превазилази ваше могућности, обратите се техничкој подршци. Они би требали бити у стању да вас упуте како да успешно вратите базу података.

 

7. Не ажурирате језгро ВордПресс -а

Језгро ВордПресс -а је израз који се односи на све датотеке које преузмете са ВордПресс.орг да бисте покренули своју ВордПресс веб локацију. Ове датотеке вам омогућавају приступ администраторској контролној табли, управљање корисницима, отпремање медијских датотека, брисање садржаја, додавање ознака и категорија и још много тога.

ВордПресс ће послати основна ажурирања како би се осигурало да ВордПресс веб локације и даље правилно функционишу. Основна ажурирања ВордПресс -а баве се новим безбедносним претњама и питањима функционалности, а такође могу укључивати и узбудљиве нове функције.

Основне датотеке можете ажурирати са своје контролне табле. Када се појави нова верзија, видећете банер „нова верзија“ на врху администраторске области. Кликните на дугме „Ажурирај сада“ и све је спремно.

 

8. Ажурирање вашег ВордПресс -а у погрешно време

Не заборавите да се ажурирања објављују ради решавања безбедносних проблема о којима су пријавили други корисници. Требало би да ажурирате на најновију верзију ВордПресс -а чим видите један искачући прозор. Када предуго чекате на ажурирање, можете оставити своју веб локацију рањивом на безбедносне проблеме које је ажурирање требало да реши. То може довести до већих проблема, попут хаковања и губитка веб локације или крађе ваших података.

Редовно проверавајте своју контролну таблу ради ажурирања за ВордПресс. Обично ћете видети банер „нове верзије“ када буде доступан.

 

9. Не користите подређену тему

Подређена тема је подтема веће родитељске теме која наслеђује све функционалности, функције и стил повезане родитељске теме. Када се користи подређена тема, омогућава вам да прилагодите надређену тему без додиривања основних датотека.

Проблем при коришћењу надређене теме је тај што ако направите било какве измене у теми, све ће бити изгубљено када програмер ажурира тему. Да не бисте изгубили прилагођавања, уверите се да ваша веб локација користи подређену тему.

Можете изабрати да користите родитељску тему са постојећом подређеном темом или можете да креирате сопствену. Ево корака за креирање подређене теме у ВордПресс -у:

 • Направите фасциклу подређене теме. Идите у Управитељ датотека на контролној табли вашег провајдера хостинга за ВордПресс. Кликните на фасциклу публиц_хтмл, а затим на фасциклу вп-цонтент. Пронађите фасциклу са ознаком „теме“. Затим кликните +Мапа на траци са алаткама при врху екрана. Именујте ову фасциклу именом родитељске теме и додајте „-цхилд“ на крај. На пример, ако имате тему Твенти Твенти Оне, овој фасцикли ћете дати име „двадесетдвадесетдете“.
 • Направите листу стилова за своју дечију тему. Унутар фасцикле своје подређене теме креирајте датотеку са стиловима под називом стиле.цсс. Копирајте и залепите овај код и према томе промените вредности.
 • Ставите табеле стилова надређене и подређене теме у ред. Направите другу датотеку у директоријуму своје подређене теме. Дајте му име „фунцтионс.пхп“ и додајте код.
 • Активирајте подређену тему. Посетите своју веб локацију и приступите Изглед> Тема и активирајте подређену тему коју сте управо направили.
 

10. Не деинсталирање некоришћених додатака

Као што смо раније поменули, превише неискоришћених додатака може изазвати рушење веб локације, нарушавање безбедности и споро време учитавања – све то може изложити вашу веб локацију и ваше податке крађи или трајном губитку.

Можете проверити који се додаци користе ручно или користити додатак попут статуса активације додатака који ће вам обезбедити две листе: оне додатке који су негде активни и оне који се тренутно не користе.

Када идентификујете који додаци се не користе, једноставно идите на картицу додатака на вашој ВордПресс контролној табли и избришите или деактивирајте све додатке који се не користе.

 

11. Некомпримовање слика

Слике чине садржај привлачнијим, али већа величина датотеке значи да учитавање може потрајати дуже. Споро учитавање сајта може утицати на корисничко искуство и можете изгубити промет. Ако је ваша стопа посете само једне странице – проценат корисника који одмах напуштају вашу веб локацију – висок, претраживачи попут Гоогле -а ће категорисати вашу веб локацију као злонамерну или нежељену. Ова категоризација може смањити ваш ауторитет домена и рангирање.

Када компримујете слике, у суштини смањујете величину датотеке како бисте оптимизовали време учитавања. Да бисте оптимизовали своје слике за ВордПресс, користите Пхотосхоп или неки други софтвер за уређивање да бисте компримирали фотографије пре него што их отпремите на веб локацију. Друго решење је инсталирање додатка за компресију слике. Овај додатак ће аутоматски оптимизовати слике. Популарни додаци у овој категорији укључују ЕВВВ Имаге Оптимизер, Оптимоле и СхортПикел Имаге Оптимизер.

 

12. Неразумевање основног СЕО -а

Било да сте блогер који гради ВордПресс веб локацију за личну употребу или власник предузећа који ствара веб локацију за проширење могућности е-трговине, требало би да почнете разумевањем основа оптимизације претраживача (СЕО). Познавање најбољих пракси СЕО -а помаже вам да оптимизујете своју веб локацију за претраживаче попут Гоогле -а. Када Гоогле успе да пронађе вашу веб локацију, може је показати људима који траже производе које продајете или садржај који производите.

Постоји много водича и постова на мрежи који ће вам помоћи да започнете са најбољим праксама за СЕО . Ако сте почетник у ВордПресс -у, неке основе са којима ћете желети да се упознате укључују:

 • Оптимизирање СЕО-а на страници, укључујући УРЛ-ове, ознаке наслова и мета описе
 • Изградња ефикасног портфеља повратних веза
 • Ефикасно истраживање кључних речи
 • Коришћење Иоаст СЕО додатка за додатне СЕО функције
 • Разумевање како претраживачи индексирају вашу веб локацију
 

13. Не инсталирање Гоогле аналитике

Важно је да почнете прикупљати информације о својој веб страници што је пре могуће. Ако знате одакле долазе ваши клијенти, колико дуго остају на вашој веб локацији и у шта гледају, онда можете изменити своју СЕО и маркетиншку стратегију како бисте им дали више од онога што желе.

Гоогле аналитика је популаран алат који можете користити за прикупљање и анализу података. Помоћу Гоогле аналитике можете:

 • Погледајте ко посећује вашу веб локацију и како је проналазе
 • Пратите шта људи раде на вашој веб локацији
 • Пронађите најпосећеније странице на својој веб локацији
 • Пратите конверзије

Да бисте инсталирали Гоогле аналитику, подесите налог и додајте своју веб локацију као производ. Затим додајте код за праћење на странице на својој веб локацији.

 

14. Тестирање промена на веб локацији уживо

Иако можете прилагодити и ажурирати своју веб локацију уживо, то није најбоља пракса. Ако направите грешку или упишете погрешан код, можете срушити своју веб локацију, на пример. Већина програмера користи сценску локацију која реплицира веб локацију уживо и тестирају све промене пре него што је пусте уживо на стварну веб локацију. Тестирање на сценском сајту вам омогућава да експериментишете без бриге да ћете изгубити садржај.

На пример, ако желите да промените навигациону траку, желећете да испробате нову функцију на веб локацији за програмере. На овај начин можете отклонити све грешке пре него што их покренете уживо.

Један од начина за креирање веб локације за постављање за ВордПресс је употреба додатка за постављање као што је ВП Стагинг. Такође можете запослити програмера .

15. Промена структуре сталних веза, а не 301инг

Стална веза је део веб адресе која следи иза назива вашег домена. На пример, рецимо да сте фотограф за венчање и посветите страницу на својој веб страници снимцима главе. Ваш УРЛ може бити хттпс://ввв.снаппхотограпхи.цом/хеадсхот-пацкагес. Назив домена је снаппхотограпхи.цом, а стална веза су хеадсхот-пакети.

Гоогле и други претраживачи претражују и индексирају вашу веб локацију ради релевантности садржаја, а понекад ове сталне везе могу имати датуме од времена када сте првобитно објавили страницу. Међутим, ако је садржај и даље релевантан, размислите о промени сталне везе у нешто зимзеленије. ВордПресс вам омогућава да лако промените сталну везу тако што ћете отићи на Подешавања> Трајна веза и изабрати жељени стил.

Ако желите да промените неколико страница у нову структуру сталних веза, такође ћете морати да подесите преусмеравање 301. То је зато што су све старе везе, било на вашој веб локацији или негде другде, сада прекинуте, а било који садржај који индексирају претраживачи са старом структуром је такође нетачан.

Постоји неколико додатака који вам могу помоћи у томе. Они ће водити све старе сталне везе до нове структуре сталних веза коју сте изабрали.

 

16. Давање администраторских привилегија корисницима (немојте то радити)

Администраторске привилегије вам омогућавају да додајете нове постове, уређујете постове било ког корисника и бришете постове. Као администратор, такође можете инсталирати, уређивати и брисати додатке и теме. Омогућава вам потпуну контролу над веб локацијом. Због тога је администраторска улога обично резервисана за власнике веб локација или програмере.

Сви грешимо, а последње што желите је да неко несвесно избрише целе странице на вашој веб локацији. Да бисте то избегли, ВордПресс нуди различите нивое приступа вашој веб локацији. На пример, администратори имају потпуни приступ вашој веб локацији, а аутор је неко ко може објављивати и управљати својим постовима. На пример, веб локације за писање блога обично нуде приступ аутору више сарадника ако објављују у великом обиму.

 

17. Блокирање претраживача (без индексирања)

ВордПресс вам даје опцију да „обесхрабрите претраживаче да индексирају странице“. Ово је корисна функција када још увек постављате своју веб локацију и не желите да посетиоци виде недовршену веб локацију. Међутим, када ваша веб локација буде спремна за посетиоце, не заборавите да уклоните ознаку из поља.

Искључивање овог подешавања значи да Гоогле и други претраживачи сада могу да индексирају, индексирају и рангирају вашу веб локацију. Да бисте били сигурни да се ваша веб локација може индексирати, идите на „Подешавања“ и кликните на „Читање“. Уверите се да опција „Видљивост претраживача“ није означена. Ако је означено, одзначите га и сачувајте промене.

 

18. Заборављање ВП кеширања

Веб прегледачи одржавају своју кеш меморију. Кеш меморија се односи на статичку датотеку сачувану са веб локације коју посећујете; када поново посетите сајт, учитаће се много брже јер је део већ ускладиштен у вашем прегледачу. Пример који већина нас редовно користи су пријаве на веб локацију. Ако дозволите веб локацији да складишти ваше податке за пријављивање, ово постаје кеширано, што значи да ће се веб локација учитавати много брже приликом следеће посете јер је ускладиштена.

Када не користите кеширање, ваша веб локација није оптимизована за брже учитавање, а крајњи резултат је да ћете изгубити посетиоце који једва чекају да се учитају. ВордПресс нуди много додатака за кеширање за оптимизацију времена учитавања странице. Ови додаци стварају и складиште дупли садржај ваших најпосећенијих постова и страница за посетиоце, што смањује будућа времена учитавања када поново посете вашу веб локацију.

 

19. Коришћење „Админ“ као имена вашег корисничког налога

Коришћење подразумеваног „администратора“ као имена вашег корисничког налога за пријаву у ВордПресс може представљати безбедносни ризик. „Админ“ се може лако погодити и оставља податке ваше веб локације на милост и немилост хакерима. Ваше корисничко име не би требало бити лако погодити. Немојте користити исто као објављено име, е -поруку или нешто што неко може лако да схвати.

Ако још увек имате „Админ“ као корисничко име, исправите то сада. Направите нови администраторски налог на својој ВордПресс контролној табли. Идите на „Корисници“ и изаберите „Додај нову“. Креирајте новог корисника и уверите се да је улога новог корисника подешена на администратора. Одјавите се са налога. Поново се пријавите под новим администраторским налогом. Избришите стари налог „Админ“ под „Корисници“. За пријаву од сада користите нови администраторски налог.

 

20. Остављање коментара отвореним

Одлука о томе да ли ћете остављати коментаре отворене на вашој ВордПресс веб локацији је нешто о чему бисте требали одлучити раније. Ако имате аспект блогања на својој веб локацији, вероватно ћете желети неке коментаре. Међутим, отворени коментари без икаквих ограничења могу брзо довести до нежељених коментара, а онда одједном имате садржај који не изгледа ауторитативно. Исти нежељени постови могу утицати на ваше СЕО рангирање јер их претраживачи могу индексирати као део ваше веб локације. Будући да ови постови нису релевантни за ваш садржај и публику, ваш ранг се може смањити. Такође, нежељени постови и општи коментари могу заузети простор у вашој бази података.

Постоји неколико начина да ограничите коментаре на својој ВордПресс веб локацији. На пример, можете отићи у одељак „Расправа“ у свом посту и уверити се да није кликнуто на „Дозволи коментаре“. Доступно је и више додатака који вам могу помоћи да ограничите коментаре на основу онога што има највише смисла на вашој веб локацији.

 

21. Неразумевање категорија у односу на ознаке

ВордПресс нуди два начина за организовање вашег садржаја: кроз категорије и ознаке. Категорије су врло широке теме и сваки ВордПресс пост који произведете мора бити „категоризиран“. С друге стране, ознаке су много специфичније и не морају их имати сваки постови. На пример, ако водите маркетиншку агенцију, једна категорија би могла бити „студије случаја“, док ознаке укључују одређене индустрије којима се бавите (нпр. Угоститељство, финансије и некретнине).

На ВордПресс -у, ако својим постовима не доделите категорије, оне ће завршити у подразумеваној поставци „Некатегорисано“. Осим што ће вашим читаоцима бити тешко да траже садржај који им је најкориснији, то такође може утицати на ваш СЕО ранг. Ако не користите категорије и ознаке, не дајете Гоогле -у додатне информације које ће му помоћи да разуме ваш садржај.

 

22. Не учитавање фавикона

Фавицон је мала икона која идентификује ваш сајт када је отворена у картици. На пример, ако погледате картицу при врху ове странице, видећете зелени круг са „УП“ у њему за Упворк. Већина ВордПресс тема долази са подразумеваним фавицон -ом; пре него што објавите своју веб локацију, уверите се да сте је заменили својом фавицон. Јединствени фавицон одваја вашу веб локацију од свих других веб локација.

Коришћење логотипа ваше компаније као фавикона одличан је начин за приказивање вашег бренда и појачава доследност бренда на свим платформама. Ако немате пословни лого, можете се лако повезати са професионалцем на Упворк -у да бисте добили дизајн логотипа по паушалној цени.

Да бисте променили фавицон, идите на администраторску таблу администратора ВордПресс -а. Идите на „Изглед“, а затим „Прилагоди“ и кликните на картицу „Идентитет веб локације“. Пронађите опцију за постављање иконе веб локације и отпремање логотипа.

Следећи кораци

Данас можете да направите веб локацију без знања како да кодирате. Али, иако постоје теме и предлошци за лако постављање за прилагодљиве веб локације, много тога иде у развој веб страница.

Много је ствари које треба узети у обзир од почетка до краја. Зато је понекад боље препустити професионалцу да то реши. Користите Упворк за повезивање са талентованим професионалцима из целог света. Потражите вештог ВордПресс програмера који ће вам помоћи око ваше веб странице и избећи ове грешке.

Упворк није повезан и не спонзорише нити подржава било који алат или услугу о којима се говори у овом одељку. Ови алати и услуге пружају се само као потенцијалне опције, а сваки читалац и компанија требали би одвојити време потребно за одговарајућу анализу и одређивање алата или услуга који би најбоље одговарали њиховим специфичним потребама и ситуацији .

Share / Podeli

Scroll to Top